За грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 м2 на 20оC у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 kWh (150 kWh/m2 је просечна процењена потрошња за грејање у Србији). При анализи трошкова енергије за грејање узима се у обзир ефикасност уређаја који се користе.

Најниже трошкове енергије за грејање, за наведене услове, у грејној сезони 2023/2024. (према ценама из прве половине октобра 2023.) имаће домаћинства која се греју коришћењем дрва у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама (на пример 6.790 динара по m3) и уколико домаћинства имају новије пећи чија је ефикасност већа, нпр. 65% ће коштати 56 хиљада динара. Значајно веће трошкове, 92,5 хиљада динара, ће имати домаћинства која користе скупље огревно дрво (са ценом 9.500 динара по m3) и имају пећи ниже ефикасности. Нешто нижи трошкови од 84,6 хиљада динара ће бити за домаћинства која користе пелет, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за ово гориво.

Грејање коришћењем природног гаса ће и ове грејне сезоне бити повољно у односу на друге видове грејања јер ће износити 59,5 хиљада динара, што је за само 3,5 хиљада динара скупље од најповољнијег грејања коришћењем дрвета.

Трошкови грејања на угаљ се нису променили у односу на претходну грејну сезону и износиће од 71,9 до 77,7 хиљада динара, зависно од врсте угља који се користи.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 81,7 хиљада динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове за 40%, тако да они износе 113,6 хиљада динара.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље. За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају издвојити око 200 хиљада динара за електричну енергију, 173 хиљаде динара за лож уље и 156 хиљада динара за пропан бутан гас.

У односу на претходну годину цена угља није промењена, док су цене огревног дрвета мање за око 11% и пелета су мање за 12%. Цена пропан бутан гаса је мања за 7%, као и цена лож уља која је смањена за 8%. Цена природног гаса за домаћинства је повећана за 31%, док је грејање на струју скупље за око 27%.

Табелу можете наћи ОВДЕ.

Наведени износи обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива, а не обухватају инвестиционе трошкове (нпр. набавку пећи и уградњу инсталација централног грејања) и трошкове периодичних прегледа и одржавања. 

САВЕТ ГРАЂАНИМА: При избору начина грејања, тражите помоћ стручњака. Уколико сте у могућности, изолујте ваш стамбени простор и промените прозоре. Уколико купујете нове пећи и котлове, изаберите оне које су енергетски што ефикаснији.