Тржиште енергије - природни гас

Усвајањем новог Закона о енергетици („Службени гласник РС”, бр. 145/14 и 95/18 - др. закон и 40/21) крајем 2014. године, област енергетике у домаћем законодавству је хармонизована са одредбама Трећег енергетског законодавног пакета Европске уније, чиме је настављен је процес увођења конкуренције у сектор природног гаса у Србији, како би се повећала ефикасност сектора кроз дејство тржишних механизама у снабдевању природним гасом, задржавајући при томе економску регулацију делатности транспорта и дистрибуције природног гаса као природних монопола.

Према Закону сви крајњи купци природног гаса имају право да слободно бирају свог снабдевача на тржишту. Домаћинства и

мали купци Мали купци - природни гас Мали купци природног гаса су крајњи купци чија је годишња потрошња до 100.000 m3 и чији су сви објекти прикључени на дистрибутивни систем.

природног гаса то право могу да остваре од 1. јануара 2015. године, али и даље имају право на

јавно снабдевање Јавно снабдевање - природни гас Јавно снабдевање је продаја природног гаса домаћинствима и малим купцима по регулисаним ценама.

.
Купци који немају право на јавно снабдевање, купују природни гас од лиценцираних снабдевача на слободном тржишту. Kрајњи купац који нема право на јавно снабдевање из

разлога Право на резервно снабдевање, има крајњи купаџ природног гаса, који нема право на јавно снабдевање, у складу са одредбама овог закона, у случају:
1. стечаја или ликвидације снабдевача који га је до тада снабдевао;
2. престанка или одузимања лиценце снабдевачу који га је до тада снабдевао;
3. да није нашао новог снабдевача након престанка уговора о снабдевању са претходним, осим ако је престанак уговора последица неизвршавања обавеза плаћања купца.

прописаних чланом 302. Закона о енергетици, има право на резервно снабдевање, у периоду до 60 дана, у коме је дужан да пронађе новог снабдевача (у супротном је оператор система дужан да му обустави испоруку природног гаса). Цена резервног снабдевања је по правилу виша од тржишних цена, јер сагласно члану 303. Закона о енергетици не може бити нижа од просечне цене по којој оператор транспортног система продаје природни гас за балансирање система.