За грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 м2 на 20оC у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 kWh (150 kWh/м2 је просечна процењена потрошња за грејање у Србији).

Најниже трошкове енергије за грејање, за наведене услове, у грејној сезони 2021/2022. (према ценама из прве половине октобра 2021.) имаће домаћинства која се греју коришћењем природног гаса. Према просечној цени природног гаса у Србији, за грејање током целе зимске сезоне треба издвојити 42 хиљаде динара, при чему је додатна предност његовог коришћења и комфор који пружа.

Готово исте трошкове у износу од 42,4 хиљаде динара имаће и домаћинства која користе дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама (на пример 5.150 динара по м3) и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа, нпр. 65%. Значајно веће трошкове, 68,6 хиљаде динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво (са ценом 7.050 динара по м3) и имају пећи ниже ефикасности.

У односу на природни гас и јефтиније дрво, нешто виши су трошкови грејања на угаљ (49 до 52 хиљаде динара).

Грађанима који се греју на пелет годишњи трошкови износе око 72 хиљада динара, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за ово гориво.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 56 хиљада динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове за 40%, тако да они износе око 78 хиљада динара, што је скупље од већине алтернативних горива.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље. За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају издвојити 141,5 хиљада динара за електричну енергију, 130 хиљадe динара за пропан бутан гас, односно 134 хиљаде динара за лож уље.

У односу на претходну годину највише су порасле јединичне цене лож уља за 54% и пелета за 22%, а дрвета и пропан бутан гаса су веће за око 10%.  Остале цене нису битно промењене.

Табелу можете наћи ОВДЕ.

Наведени износи обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива, а не обухватају инвестиционе трошкове (нпр. набавку пећи и уградњу инсталација централног грејања) и трошкове периодичних прегледа и одржавања.

САВЕТ ГРАЂАНИМА: При избору начина грејања, тражите помоћ стручњака. Уколико сте у могућности, изолујте ваш стамбени простор и промените прозоре. Уколико купујете нове пећи и котлове, изаберите оне које су енергетски што ефикаснији.