Савет Агенције за енергетику Републике Србије је на седници одржаној 10.11.2023. године донео одлуку о давању сагласности на Прoцедуру за прикључење објекта на преносни систем и део дистрибутивног система којим управља оператор преносног система, коју је донело Акционарско друштво „Електромрежа Србије“.

Доношењем измена Закона о енергетици, Уредбе о мрежним правилима која се односе на прикључење на мрежу објеката купаца, Уредбе о мрежним правилима која се односе на прикључење на мрежу производних јединица и Уредбе о испоруци и снабдевању електричном енергијом, створен је правни основ за доношење Прoцедуре за прикључење објекта на преносни систем и део дистрибутивног система којим управља оператор преносног система. Овом процедуром се уређују редослед активности, односи и поступци оператора преносног система, оператора дистрибутивног система и подносиоца захтева за прикључење, као и услови и начин закључивања уговора и рокови у поступку прикључења објекта на систем.

Процедура ступа на снагу по добијању сагласности Агенције за енергетику Републике Србије и објављује се на интернет страници Акционарског друштва „Електромрежа Србије“.