Савет Агенције за енергетику Републике Србије је на седници одржаној 10.11.2023. године донео одлуку о давању сагласности на Правила о раду преносног система Акционарског друштва „Електромрежа Србије“, којима се уређују односи између оператора преносног система и корисника тог система.

Главни разлог за доношење нових Правила је измена Закона о енергетици који је делу прикључења донео значајне измене и створио правни основ за доношење три акта која се баве прикључењем: Правила о раду преносног система, Правила за прикључење објеката на преносни систем и Процедуре за прикључење на преносни систем електричне енергије. Поред усклађивања са Законом о енергетици, разлог за доношење нових Правила је и усклађивање са Законом о коришћењу обновљивих извора енергије и уредбама којима је уређено прикључење објеката на преносни систем, као и са европским правилима за рад система и рад у хаваријским условима.

Правила о раду преносног система биће објављена на интернет страници Акционарског друштва „Електромрежа Србије“ и ступиће на снагу даном објављивања одлуке Савета Агенције у „Службеном гласнику Републике Србије“.