Савет Агенције за енергетику Републике Србије је на седници одржаној 10.11.2023. године донео одлуку о давању сагласности на Правила за прикључење објеката на преносни систем, која је донело Акционарско друштво „Електромрежа Србије“.

Доношењем измена Закона о енергетици, Закона о коришћењу обновљивих извора енергије, Уредбе о мрежним правилима која се односе на прикључење на мрежу објеката купаца, Уредбе о мрежним правилима која се односе на прикључење на мрежу производних јединица и Уредбе о испоруци и снабдевању електричном енергијом створен је правни основ за доношење Правила за прикључење објеката на преносни систем. Овим правилима се уређују технички услови за прикључење објеката на преносни систем, као и на део дистрибутивног система којим управља оператор преносног система и примењују се у поступку прикључења објекта.

По добијању сагласности Агенције за енергетику Републике Србије, Правила за прикључење објеката на преносни систем се објављују на интернет страници Акционарског друштва „Електромрежа Србије“  и ступају на снагу даном објављивања.