Савет Агенције за енергетику Републике Србије је на седници одржаној 29.5.2020. године донео одлуку о давању сагласности на План преузимања мерних уређаја, мерно разводних ормана, односно прикључних водова, инсталација и опреме у мерно разводном орману и других уређаја у објектима постојећих купаца, односно произвођача на дистрибутивном систему за 2020. годину, који је донео оператор дистрибутивног система ЕПС Дистрибуција д.о.о.

Закон о енергетици је дефинисао да сви наведени уређаји треба да буду у власништву оператора дистрибутивног система најкасније до краја 2020. године. ЕПС Дистрибуција д.о.о. ће о преузимању обавештавати Министарство рударства и енергетике и Агенцију.

Преузимање мерних уређаја, мерно разводних ормана и прикључних водова у власништво оператора дистрибутивног система резултираће њиховим бољим одржавањем, контролом и заменом савременијом опремом у циљу повећања тачности мерења и смањења губитака електричне енергије у дистрибутивном систему, што је у интересу и крајњих купаца и оператора дистрибутивног система. У циљу испуњења своје обавезе, оператор дистрибутивног система је у плану дао преглед активности за преузимања мерних места у наредном периоду, укључујући правовремено и тачно информисање купаца о овој обавези.