Савет Агенције за енергетику Републике Србије (АЕРС) поступајући у законском року утврђеном Изменама и допунама Закона о енергетици, усвојио је на ванредној седници 30. јуна 2021. године Упутства за припрему мрежних правила у области електричне енергије и природног гаса.

Овим упутствима се дају смернице операторима преносног и дистрибутивног система електричне енергије за припрему подлога за израду три „мрежна правила“ која уређују прикључење на систем електричне енергије и операторима транспортног система природног гаса за припрему подлога за израду пет „мрежних правила“ у области природног гаса, која уређују расподелу капацитета, управљање загушењима, интероперабилност, одређивање структуре транспортних тарифа и балансирање транспортног система.

С тим у вези, Изменама и допунама Закона о енергетици, утврђена је обавеза Владе Републике Србије да донесе акта о горе наведеним мрежним правилима, на предлог Министарства, на основу усаглашених аката оператора система, који су дужни да их израде  у складу са упутством које доноси Агенција и пре достављања Министарству, прибаве сагласност Агенције о усаглашености.

Упутства за припрему мрежних правила у области електричне енергије и у области природног гаса доступна су на ОВОМ ЛИНКУ .