Савет Агенције за енергетику Републике Србије је донео одлуке о давању сагласности на План развоја преносног система за период 2023-2032. година и План инвестиција у преносни систем за период 2023-2025. година које је као оператор преносног система донело Акционарско друштво „Електромрежа Србије“ (ЕМС АД).

План развоја преносног система за период од десет година је урађен у складу са Законом о енергетици и у складу је са Стратегијом развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године Програмом за остваривање Стратегије. Десетогодишњим планом развоја је испуњена и обавеза прописана Законом да оператор преносног система при изради мора да узме у обзир регионални инвестициони план, који се налази у оквиру Пан-европског десетогодишњег плана развоја који израђује Удружење европских оператора преносних система електричне енергије (ENTSO-E). Као основ за планирање развоја преносног система коришћене су и потребе оператора дистрибутивног система за изградњом нових објеката, потребе за прикључењем производних објеката и објеката купаца на преносни систем, као и потребе реконструкције електроенергетске мреже.

У плану инвестиција за период од три године, описане су инвестиционе потребе са националног, регионалног и европског аспекта, чија реализација има значајан утицај на повећање преносних капацитета који ће омогућити даљи развој тржишта електричне енергије повећање поузданости преносног система и сигурности снабдевања потрошача и повећану могућност прикључивања нових извора електричне енергије.