Савет Агенције за енергетику Републике Србије је на седници одржаној 11. априла 2024. године на захтев Акционарског друштва „Електромрежа Србије“, које је оператор преносног система, донео одлуке о одобрењима на оперативна ограничења за производне објекте који се прикључују на преносни систем.

Законом о енергетици је прописано да оператор преносног система подносиоцу захтева за прикључење може да понуди прикључење које подлеже оперативним ограничењима под условом да је такво ограничење одобрено од стране Агенције.

Сагласно Закону о енергетици и у складу са уредбама које су донете на основу тог закона,  Акционарско друштво „Електромрежа Србије“ је донело Правила за прикључење објеката на преносни систем на која је Агенција дала сагласност. Овим правилима се уређују технички услови за прикључење објеката на преносни систем, као и на део дистрибутивног система којим управља оператор преносног система.

Услови прикључења објекта на преносни систем се дефинишу у студији прикључења коју израђује оператор преносног система. Уколико резултати студије покажу потребу за оперативним ограничењима, она се дефинишу као начин прикључења у циљу отклањања преоптерећења у преносном систему које изазива објекат за који је поднет захтев за прикључење.

За сваки производни објекат за који је утврђена потреба за оперативним ограничењем, оператор преносног система је поднео Агенцији захтев за њихово одобравање. Агенција одобрава оперативно ограничење након што изврши анализу студије прикључења и утврди да ли је оператор система поступио у складу са Правилима за прикључење, на транспарентан и недискриминаторан начин и одлуке објављује на својој интернет страници.