Савет Агенције за енергетику Републике Србије је на седници одржаној 20. августа 2020. године донео одлуку о давању сагласности на План развоја транспортног система ЈУГОРОСГАЗ –ТРАНСПОРТ д.о.о. за период 2020-2029. година.

Оператор транспортног система ЈУГОРОСГАЗ –ТРАНСПОРТ д.о.о. је почетком марта 2020. године доставио Агенцији за енергетику Републике Србије предлог Плана развоја транспортног система за период 2020.-2029. година.

Агенција је организовала јавне консултације и позвала све заинтересоване стране да доставе примедбе, предлоге и сугестије. По завршетку јавне консултације, Оператор транспортног система ЈУГОРОСГАЗ –ТРАНСПОРТ д.о.о. је доставио нови предлог Плана у којем су уважени приспели коментари и извршене корекције и допуне података које ја захтевала Агенција.

Овим планом је предвиђена изградња гасовода који ће омогућити интензивнију гасификацију југа Србије, посебно у Врању, Владичином Хану и Сурдулици. Предвиђено је и повезивање транспортног система са гасоводом Ниш-Димитровград, чија се изградња очекује, чиме ће се повећати сигурност снабдевања потрошача у целој Србији.